Bezienswaardigheden oud

Een dagje eruit? Breng dan eens een bezoek aan…

Er is toch nog veel te zien en te beleven in ‘tabakshistorisch Nederland’! Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan een van de nationale of lokale musea, u zult verbaasd zijn hoe professioneel als ook hoe met liefde en aandacht objecten en verhalen worden getoond.

Op sommige locaties kunt u een persoonlijke rondleiding krijgen, onder meer in het Pijpenkabinet in Amsterdam, in tabaksfabriek De Olifant in Kampen en in het Museum voor Sigarenmakerij in Valkenswaard. Andere locaties moet u daarentegen soms zelf zoeken: diverse voormalige fabrieksgebouwen, worden vaak al lang niet meer met een fabrieksnaam aangegeven, vragen om ontdekking en dus ook uw goede speurzin! Probeer dan zeker van te voren een stadsplattegrond te bemachtigen.

Dit ‘touristisch’ overzicht met nog tastbare en levende historie, is de eerste van deze aard en zeker onvolledig. Zo zijn er nog diverse ‘vindplaatsen’ van oude muurreclames, gevelstenen en uithangborden, soms gerestaureerd en in oorspronkelijke staat hersteld, die ook de moeite waard zijn om gezien te worden. Maar het ontbreekt ons op dit moment aan gegevens hiervan. Ook de stichting ‘Tekens aan de wand’ is bezig met een inventarisatie hiervan! Wie weet kan de SNT van dit tabakshistorisch Nederland met uw steun hiervan nog eens een mooie folder uitgeven! Voor aanvullingen en verbeteringen in dit overzicht houden wij ons natuurlijk altijd aanbevolen! Stuur ons een e-mail!

OPGELET: De sitebeheerder doet zijn uiterste best dit tabakshistorische overzicht met de meest volledige informatie te voorzien, desalniettemin zijn alle adressen, openingstijden en telefoonnummers onder voorbehoud gegeven! Vóórdat u inderdaad op pad gaat, is aan te bevelen vooraf contact met deze instellingen op te nemen!

Kijk ook eens op: www.museum.nl