Tijdlijn
Dodonaeus, plantkundige en arts
Dodonaeus, plantkundige en arts uit de Zuidelijke Nederlanden, schrijft in zijn Cruydeboeck over het bilzekruid uit Peru waarmee hij de tabak bedoelde die in de apotheek thuis hoorde vanwege zijn geneeskundige eigenschappen. Het reinigde namelijk de wonden en zweren, nam de hoest weg en hielp bij kortademigheid. Toch was het oppassen geblazen want men kon er slaperig, dronken of krankzinnig van worden.
De Delftse stadsgeneesheer
De Delftse stadsgeneesheer Gerardus van der Meer signaleert dat Hollandse en Engelse studenten in Londen de aandacht trekken door te roken uit stenen pijpjes. Tevens schrijft hij aan zijn studiegenoot Johannes Neander, arts, filosoof en dichter, inmiddels in Berlijn wonend, dat het roken op hem en slechte invloed heeft.
De eerste pijpmakers in Nederland
De eerste pijpmakers, afkomstig uit Engeland , vestigen zich in Amsterdam.
William Baernelts
William Baernelts vestigt zich als eerste pijpmaker in Gouda.
In Gouda krijgen de pijpmakers
Gorinchem - pijpmakersgilde
Gorinchem krijgt als eerste in Nederland zijn pijpmakersgilde. Gouda, Leiden en Schoonhoven volgen later.
Johannes van Nelle
Johannes van Nelle en zijn vrouw Henrica Brand krijgen toestemming om zich in Rotterdam te vestigen. Henrica Brand, de latere "Weduwe", ontpopt zich als de eigenlijke grondlegster van de firma De Erven de Wed. J. van Nelle. Zij beginnen hun winkel in koffie, thee, tabak en snuif aan de Leuvehaven.
Oprichting van het familiebedrijf Bloemen,
Oprichting van het familiebedrijf Bloemen, die in 2001 fuseerden met Heupink & Reinders waardoor Heupink & Bloemen ontstond in Ootmarsum.
Jacob Nienhuys, mede grondlegger van
Jacob Nienhuys, mede grondlegger van de Deli-Mij., zette voor het eerst voet in Deli op Oostkust van Sumatra en kreeg van de Sultan van Deli zoveel grond ter beschikking als hij wilde voor de tabaksteelt. Daarmee werd een aanzet gegeven tot de grootschalige productie van het bekende Deli-dekblad en de populariteit van de Nederklandse sigaar wereldwijd.
De eerste pakken Sumatra tabak,
De sigarenfabriek Boele in Kampen
Oprichting van de N.V. Deli
Oprichting van de N.V. Deli Maatschappij door Jacobus Nienhuys, P.W. Janssen en J.T. Cremer met behulp van de Ned. Handels Mij. gevestigd te Rotterdam. De Deli-Mij. zou, mede door diverse overnames, de grootste en belangrijkste tabaksmaatschappij worden op de Oostkust van Sumatra.
Invoering van de kinderwet.
Invoering van de kinderwet. De wet verbiedt kinderen tot 12 jaar in fabrieken te werken. Voor de sigarenbranche had dat verstrekkende gevolgen.
Oprichting van de Tabak Maatschappij Arensburg
Oprichting van de Tabak Maatschappij Arendsburg. Deze komt voort uit de 'Associatie' en begint met een kapitaal van een miljoen gulden verdeeld over 100 aandelen van 10.000 gulden. Initiatiefnemer en directeur is Pieter van den Arend. Mede-directeur wordt zijn zoon Martinus Gerardus van den Arend. Zij namen 7000 bouws grond over van de 'Associatie'.
Ontstaan de bekende sigarenfabriek van
Ontstaan van de bekende sigarenbriek van Hofnar in Valkenswaard. De rechtsvoorganger van de Hofnar Sigarenfabrieken begon in 1880 toen in Valkenswaard Jacobus Heesterbeek een sigarenfabriekje oprichtte. Dit nadat hij onenigheid met zijn vorige werkgever, de Texas sigarenfabrieken van Hoekx en Maas, kreeg.
De eerste grote stakingen
De eerste grote stakingen onder sigarenmakers vind plaats. 1500 van hen komen zonder werk en wekelijks worden 5 miljoen sigaren minder geproduceerd. De fabrikanten komen als overwinnaars uit de strijd. De in 1871 opgerichte Nederlandse Internationale Sigarenmakers- en Tabaksbewerkersbond wordt weer opgeheven.
Verdere groei van Schuppen
Nadat ook de broer van Jochem van Schuppen, Marinus van Schuppen, in het bedrijf actief wordt, wordt de firma Gebr. Van Schuppen's Tabak- en Sigarenfabriek 'De Nijverheid' gesticht. Het familiebedrijf zou in verschillende vestigingen de bekende merken, Ritmeester, Panter en Schimmelpennick op de markt brengen.
Henri van Abbe,
Henri van Abbe, met het bekende merk Karel I, vestigt zijn sigarenfabriek in Amsterdam maar verplaatst deze in 1908 naar Eindhoven. De fabriek zou de grootste in Nederland worden met haast 3000 werknemers. Henri van Abbe is oprichter van het in 1936 geopende Abbe Museum, ook te Eindhoven.
Oprichting Verbond van Vereeniging
Oprichting Verbond van Vereeniging van Sigarenfabrikanten in Nederland te Utrecht op initiatief van de heer A.M. Hioolen.
Rotterdamse sigarenwinkeliers
Rotterdamse sigarenwinkeliers houden hun oprichtingsvergadering en zijn daarmee de eerste afdeling van de Nederlandsche Vereeniging van Sigarenwinkeliers.
De firma P. Goedewaagen
De firma P. Goedewaagen & Zoon krijgt het predikaat "Koninklijke" op grond van kwaliteit en traditie van het maken van kleipijpen en het betrekken een nieuw pand in Gouda.
Minister Treub van Financiën
Minister Treub van Financiën benoemt een commissie met de opdracht een wetsontwerp betreffende de heffing van een tabaksbelasting op te stellen. Dit was de aanzet tot de bekende Tabakswet van 1921.
Oprichting van W. Pronk
Oprichting van W. Pronk, Importeur van tabaksfabrikaten, door Willem Pronk op 19-jarige leeftijd. Na Amsterdam nu gevestigd in Diemen.
Vier fabrieken
Vier fabrieken treden toe tot de N.V. Vereenigde Hollandsche Sigarenfabrieken (VHS), te weten de N.V. v.h. Gebr. Claassen, de N.V. Sigaren- en Cigarillofabriek v.h. F.M. Houbaer, de Sigarenfabriek v.h. F.M. Cornelis Laan en The Arovana Cigarette Manufacturing Company.
Oprichting van het Rijksbureau
Oprichting van het Rijksbureau voor Tabak (R.T.B.). Dit bureau krijgt grote bevoegdheden en neemt tal van maatregelingen ter bescherming van de tabaksindustrie en de binnenlandse markt.
Turmac - Zevenaar
Koningin Wilhelmina verleent toestemming tot het oprichten van de Turkish Macedonian Tobacco Company (Turmac) in Arnhem door Kiazim Enim. De fabriek wordt in Zevenaar gevestigd. In de fabriek was een vaste tentoonstelling van de beroemde Peter Stuyvesant Collectie die zou uitgroeien tot 900 werken. Alex Orlow was de grote animator van de P.S. Collectie. In 1972 ging Turmac deel uitmaken van het Rothmans-concern onderdeel van de Rembrandt Groep. De Turmac werd in 1999 overgenomen door de B.A.T. De vestiging in Zevenaar werd in 2008 gesloten.
H.J. van Susante (Elisabeth Bas)
Tabaksfabriek Th. Niemeyer N.V.
Tabaksfabriek Th. Niemeyer N.V. neemt de eveneens in Groningen gevestigde N.V. Tabaksfabriek Franciscus Lieftinck over.
Verbod reclame toegiftartikelen
Bepaald wordt dat het veboden is bij tabak als reclame, toegiftartikelen aan de concument mee te geven als gift.
Het in 1904 opgerichte bedrijf
Opheffing distributie van sigaretten en
Het Wereldcongres voor tabak
Het Wereldcongres voor tabak wordt gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam van 17 t/m 24 september.
D.E. 200-jarig bestaan
Bij het 200-jarig bestaan van de Douwe Egberts Tabaksfabriek, Koffiebranderijen, Theehandel N.V. wordt hun het predikaat "Koninklijke" toegekend. Op 8 december wordt besloten het predikaat aan de naam toe te voegen.
Eerste Wereld Kampioenschap pijproken in Nederland.
De eerste officiële wereld kampioen pijproken uit Nederland in 195, werd gewonnen door opa Klijzing. Hij hield de (stenen) pijp 93 minuten en 18 seconden aan. De Wereldomroep verzorgde vier uitzendingen, 76 journalisten volgden de wedstijd op de voet en het Polygoon journaal besteedde er uitvoerig aandacht aan.
J. & A.C. van Rossem
Aan de tabaksfabriek J. & A.C. Van Rossem te Rotterdam wordt het predikaat "Koninklijke" verleend
Oprichting van de Stichting Sigaretten
Oprichting van de Stichting Sigaretten Industrie (SSI) door fabrikanten en importeurs van sigaretten in Nederland.
Dr. L. Meinsma
Dr. Lenze Meinsma gaf op onverbloemde wijze voorlichting over de gevaren van het roken en richte in 1974 de Stichting Volksgezondheid en Roken (STIVORO) op. Hij was tevens mede-oprichter van het Longfonds, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. Hij gaf de aanzet tot het anti rookbeleid van de regering.
De Nederlandsche R.K. Vereniging
De Nederlandsche R.K. Vereniging van Sigarenfabrikanten en het Verbond van Sigarenfabrikanten richten in Utrecht de Federatie Nederlandsche Sigarenindustrie op en houden kantoor te Eindhoven en Utrecht.
Henri Wintermans te Eersel.
Henri Wintermans te Eersel gaat onderdeel uitmaken van de British-American Tobacco Company.
De Gebr. van Schuppens Ritmeester
Hofnar sigarenfabrieken N.V.
Hofnar sigarenfabrieken N.V. neemt de gehele sigarenafdeling (Senator, Mundi Victor en Regal) van Philip Morris over.
De vereniging van sigarenfabrikanten en
De vereniging van sigarenfabrikanten en de Nederlandse Rooms-Katholieke Vereniging van Sigarenfabrikanten gaan op in de bestaande Nederlandse Vereniging van de Sigarenindustre (NVS) en kiezen Eindhoven als vestigingsplaats
De Federatie Nederlandse Sigarenindustrie.
De Federatie Nederlandse Sigarenindustrie beeindigd haar werkzaamheden en draagt haar taak over aan de Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie.
Aandelen Schimmelpenninck
Het restant aandelen van de Schimmnelpenninck Sigarenfabrieken wordt overgenomen door Carreras en deze wordt daarbij eigendom van de Duitse poot van het bedrijf Brinkmann. Carreras was intussen een samenwerkingsverband aangegaan met Rothmans International Ltd. in Monaco die weer deel uitmaakt van de Rembrandt Groep in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Voor Schimmelpenninck zal dit vertrouwen moeten geven voor de toekomst.
Vestiging Agio fabriek
Agio vestigt een sigarenfabriek op Malta waar als eerste sigarenfabrikant het bobine-systeem wordt toegepast. Deze blijft t/m 1980 bestaan. Het aantal personeelsleden loopt in 1978 op tot 800 personen.
Ed. Laurens wordt onderdeel van het
Van Nelle - Rotterdam
De NV De Erven de Wed. J. van Nelle gaat een joint-venture aan met Douwe Egberts voor de bewerking en verpakking van zware shag in Indonesië.
Fusie tussen de Nederlandse Algemene
Nieuw fabriekspand Philip Morris
In Bergen op Zoom wordt de eerste paal geslagen voor de modernste sigarettenfabriek van Europa, die van Philip Morris en die in 1982 volledig operationeel zou zijn.
Philip Morris sluit de overgenomen
Aanpassing van de Winkelsluitingswet
Aanpassing van de Winkelsluitingswet van 1976 treedt in werking waardoor winkels niet meer dan 52 uur per week geopend mogen zijn.
Overname door Ritmeester Sigarenfabrieken B.V.
Ritmeester Sigarenfabrieken B.V. verwerft het volledige aandelenpakket van de Sigarenfabriek Oud Kampen B.V. .Van der Sluis groothandel in Kampen wordt eveneens overgenomen. Voor Ritmeester een belangrijke impuls bij een teruglopend markt aandeel.
Douwe Egberts doet zijn gehele
Van Nelle weer op eigen benen
Door een sterk consortium van Nederlandse beleggers kan van Nelle zich losmaken van de voormalige moedermaatschappij Nabisco Brands en staat weer op eigen benen. Daartoe is opgericht de van Nelle Holding N.V.
Het Voorlichtingsbureau Sigaretten en Shag
Deli-HTL Mij. en Deli-Universal
Deli-HTL Mij. ging op in Deli-Universal, samen met Universal Leaf Tobacco Company. Deli-HTL heeft verspreid over 26 landen circa 50 fabrikanten van sigaren, sigaretten en shag als klant.
Aanvaarding van de Nieuwe Tabakswet
Van Nelle verkoopt zijn aandelen
De Nederlandse sigaretten - en
Douwe Egberts koopt aandelen Van
Willem II wordt overgenomen door
Willem II wordt overgenomen door Elisabeth Bas. Samen vormen zij de Ebas Group.
De vernieuwde Tabakswet.
De vernieuwde Tabakswet wordt van kracht. Op termijn hebben werknemers recht op een rookvrije plaats. Het personenvervoer rookvrij moet zijn. Tabaksreclame en -sponsering verboden wordt en ook o.a. de verkoop van tabaksartikelen aan jongeen onder de 16 jaar. Wel gaat op deze datum in het rookverbod in openbare gebouwen van de overheid, gezondheidszorg, sport en onderwijs etc.
Sluiting Hofnar sigarenfabriek
Hofnar sigarenfabriek moet sluiten. Het eerder door hen overgenomen merk "Graaf Tilly" en komt in handen van Groothandel J. van Horssen.
Agio opent een vestiging
Agio opent een vestiging in San Pedro de Macoris op de Dominicaanse Republiek.
Overname door Rothmans International
Rothmans International neemt de Koninklijke Theodorus Niemeyer over.
Coöperatieve Primera
Door Ed. Laurens bv. en Turmac Tobacco Comp. wordt de Coöperatieve Primera opgericht en zou daarmee de grootste keten van sigarenzaken in Nederland worden. Op 11 juni 1991 wordt in Lelystad aan de Stadhuisstraat 60 de eerste Primera winkel geopend door Primera directeur Ben Ossendrijver. Het betreft de winkel van Frank Schoute
Tabak Plus 91
Eerste vakbeurs voor de gespecialiseerde tabaksdetailhandel Tabak Plus 91 in de Deltahal van het RAI-gebouw te Amsterdam. De NSO organiseert ook een seminar over de EEG-regelgeving.
N.S.O. congres
De N.S.O. organiseert in Amsterdam het congres van de Confédration Européenne des détaillants en Tabac.
Sluiting van Ed. Laurens
Ed. Laurens, sigarettenfabriek wordt overgenomen door de Turmac. Na de integratie luidt de nieuwe naam: Rothmans Nederland B.V. met de hoofdvestiging in Amsterdam.
NSO en de CEDT
Tijdens de halfjaarlijkse vergadering van de CEDT (Conféderation Européene des Detaillants en Tabac) in Dublin, ontvangt de NSO de erepenning van de CEDT als dank en erkenning voor de geweldige inspanning van de NSO voor de totstandkoming van deTolerance Day, de eerste gezamenlijke actie van de CEDT
Sluiting van de Ed. Laurens
Skandinavisk Tobakskompagni, - Henri Wintermans
Skandinavisk Tobakskompagni, eigenaar van o.a. de ST-sigaren firma met het bekende merk Nobel, waarin de BAT een minderheidsaandeel heeft, neemt Henri Wintermans (Eersel)over.
Het Gilde voor de Nederlandse Sigaar
Het Gilde voor de Nederlandse Sigaar organiseert voor het eerst het Grand Gala du Cigare met het doel de Nederlandse sigaar te promoten onder de betere restaurants. Het Kurhaus in Scheveningen was de eerste gastlokatie.
Overname Scandinavian Tobacco van B.A.T.
Overgenomen door de Scandinavian Tobacco Company van de B.A.T. Alleen betreffende de vroegere Velasques en Gebr. Philips tak.
Swedish Match - EBAS
Swedish Match wordt de nieuwe eigenaar van de EBAS group en lijft ook de Duitse sigarenfabriek Arnold André Zigarrenfabrik in te Bunde. Naast fabrieken in Valkenswaard, Houthalen (België) hebben zij ook een fabriek in Indonesië en later op de Dominicaanse Republiek
Jack Wintermans, directeur Agio Cigars,
De B.A.T. - Int. Sales - Kon. Niemeyer
De B.A.T. neemt International Sales te Amsterdam en de Koninklijke Niemeyer Tabaksfabriek te Groningen over.
Biggelaar Tabak - Landewijck Group
Biggelaar Tabak te Roosendaal maakt deel uit van de wereldwijd opererende Landewijck Group die gespecialiseerd is in de verkoop van shag, sigaretten en hulzen en heeft zijn hoofdkantoor in Luxemburg.
Na meer dan 90 jaar
Swedish Match en de Scandinavian
Ad Wintermans, directeur eigenaar van
Pijpenfabriek Gubbels
Nadat de enige Nederlandse pijpenfabriek, De Koninklijke Pijpenfabriek E. Gubbels te Roermond failliet gegaan is eind 2011, hebben zij weer een doorstart kunnen maken in afgeslankte vorm.
Sluiting Philip Morris te Bergen op Zoom
De Philip Morris fabriek in Bergen op Zoom, producent van het bekende merk Marlboro, gaat per 1 okt. 2014 zijn productie sluiten waarbij 1230 van de 1400 werknemers ontslagen zullen worden.
Rookvrij Horeca
De horeca moet vanaf die datum volledig rookvrij zijn. Dit geldt ook voor de kleine cafe's die tot nog toe vanwege een gedoog beleid nog niet aangepakt werden.
Het ambacht van snuifreder
Het ambacht van snuifreder wordt toegevoegd aan de lijst van het Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Sluiting sigarenfabrieken
Sluiting van de sigarenfabrieken van de Scandinavion Tobacco Group (STG) te Eersel en Duizel. Produktie vind alleen nog maar plaats in België, Indonesië, Sri Lanka en de Dominicaanse Republiek. Hoofdkantoor komt in Eindhoven.