Noord-Brabant

Noord-Brabant


Bergeijk: Museum De Sigarenmaker

Domineestraat 8a, 5571 EJ Bergeijk tel.: 0497 – 572429. Website: www.desigarenmaker.nl,

e-mail: info@desigarenmaker.nl

Openingstijden: Maandag tot en met zaterdag van 13.00 – 17.00 uur en verder op afspraak. Op dinsdag, woensdag en vrijdag is de sigarenmaker aanwezig

Op nostalgische wijze wordt getoond hoe men in het verleden sigaren maakte. Tevens krijgt u uitleg over de herkomst en verwerking van tabak, zowel vroeger als tegenwoordig. De slogan van het museum is: het museum dat naar u toe komt.

Daan Baeten geeft lezingen en demonstraties op jaarmarkten, beurzen en daar waar het oude ambacht nog gedemonstreerd wordt.

 

Duizel (NB): Agio Sigarenfabrieken. Wolvestraat 3, (BJ 1930-1960), tel. 0497-582500.

Eersel (NB): 
 Scandinavian Tobacco Group Nederland B.V. Nieuwstraat 75 (BJ 1930-1950). 

 

tel. No. 088 – 2085652. Postbus 4 5520 AA Eersel. Bezoekadres:  Nieuwstraat 75-77 5521 CB Eersel.Producent van o.a. Oud Kampen, Justus van Maurik, Hajenius, La Paz, Willem II en Cafe Crème sigaren.  Website: https://www.stg-nederland.nl


Eersel (NB): Streekmuseum De Acht Zaligheden (kleine collectie lokale sigarenindustrie). Kapelweg 2, tel. 0497-515649. www.achtzaligheden.nl

Eindhoven (NB): Voormalige sigarenfabriek Fa. Crielaars.
Hoek Tongelresestraat/LakerstraatOp Lakerstraat nr. 59 staat de laat 19e eeuwse sigarenfabriek van de Fa. Crielaars, opgetrokken in baksteen. Zowel de voor- als achtergevel dragen een topgevel voorzien van een rozetraam. Aan de achtergevel bevindt zich een takelinstallatie. De onlangs fraai gerestaureerde fabriek is voorzien van getoogde 6-vaks ramen.

Eindhoven (NB): Voormalige sigarenfabriek ‘Gomarus’ (BJ 1900). Gagelstraat.

Eindhoven (NB): Voormalige sigarenfabriek ‘De Kroon’. Tongelresestraat 81.
Deze sigarenfabriek werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van de Sigaren-fabriek Peeters en Co. De aanbesteding vond plaats op 23 juni 1897 en in 1899 werd de nieuwe fabriek opgeleverd. In de Eerste Wereldoorlog was de sigarenfabriek in gebruik als huzarenkazerne. In 1919 werd de sigarenfabriek overgedragen aan sigarenfabriek van de firma Boelaars & Zn. Het deel van het gebouw in 4 bouwlagen, op de hoek Tongelresestraat Valklaan is een latere uitbreiding, gebouwd in 1919 naar tekening van de Amsterdamse architect K.P. Jonkers.

Het pand is in meerdere fasen gebouwd. Het drie verdiepingen hoge gebouw met zadeldak heeft een enorme zolderverdieping met onder de goten een 'rollaag' in metselwerk. In het midden van de langgerekte gevel bevindt zich een topgevel waarop een overkapte takelinstallatie is aangebracht met daaronder transportluiken en -deuren.
De fabriek heeft grote, getoogde 9-vaks ramen die indertijd zeker modern waren. In 1920 werd de grote binnenplaats van de fabriek overkapt. Het is pand gebouwd in het Stratumse  "Laaker Loopen", de Laak vormde de grens met Tongelre. Thans draagt het pand de naam Apollohuis en was een atelier- en expositieruimte voor kunstenaars. Nu is het pand in gebruik als woonruimte en voor opslag.
 


Eindhoven (NB): Voormalige sigarenfabriek Smulders (BJ 1900). Strijpsestraat 116

Eindhoven (NB): Voormalige sigarenfabriek F. van Gardinge & Comp.

De fabriek werd diverse malen verbouwd en werd sinds 1928 de 'Ventoseflat' genoemd. Aan de achterzijde van de Mathildelaan is de oorspronkelijke fabriek nog herkenbaar (BJ 1876). De sigarenmerken die door F. van Gardinge & Comp. werden gebruikt, zijn later overgenomen door Jordaens, dat gevestigd was in de Pastoriestraat in Woensel.

Eindhoven (NB): Tegeltableau ‘Karel I Sigarenfabrieken’. Tongelrese-straat.

’s-Hertogenbosch (NB): Voormalige sigarenfabriek Goulmy & Baar sigarenfabriek, later eigendom WILLEM II (BJ 1897). Boschveldweg 267.


Oisterwijk (NB): Voormalige sigarenfabriek 'De Huifkar'. Hamers & Co. Op De Lind, in het centrum van Oisterwijk.

Reusel (NB): Voormalige sigarenfabriek Van Abbe, Karel I. Belangrijkste nevenfabriek (BJ 1925). ADRES Provinciale weg/ Arendonkseweg?

Roosendaal (NB): Museum De Ghulden Roos (met o.a. KaVeeWee sigaren-industrie). Molenstraat 2, tel. 0165-536916.

Valkenswaard (NB): Sigarenmakerij Museum te Valkenswaard.
Museum toont de geschiedenis van de Valkenswaardse sigarennijverheid en –industrie. In het hoofdgebouw zit tevens het Nationaal Steendrukmuseum en Museum voor Valkerij.
ADRES: Oranje Nassaustr. 8b, tel. 040-2045111. Openingstijden di. - zo. 13.00 - 17.00 uur.  www.vsmm.nl ,  e-mail info@vsmm.nl

Valkenswaard (NB): Nederlands Steendrukmuseum.
Museum toont ALLES dat te maken heeft met de lithografie, en beheert o.m. de collectie ‘Tiny Groot’, samen met die van museumoprichter dhr. Vrijdag de mooiste en grootste sigarenkistetikettencollectie van NL. ADRES: Oranje Nassaustraat 8c, tel. 040-2049841. www.steendrukmuseum.nl

Valkenswaard (NB): Voormalige sigarenmakerij Gijrards-Bots. Markt 17.

 

Valkenswaard (NB): Voormalige sigarenfabriek Nijnens. Bakkerstraat 57.

Veldhoven/Meerveldhoven (NB): Voormalige Velasquez St. Antonius Sigarenfabriek.
Provinciale weg 65 met daarnaast op 63 de fabrikantenvilla van Dassen.