x

Tentoonstellingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persbericht September 2017.

 

De kunst van het genieten”

proeven, snuiven, ruiken in wolken van genot.

 

Van 27 september 2017 tot en met 8 april 2018 presenteert het Dordts Patriciërshuis een tentoonstelling over het dessert en de cultuur van het Pijproken.

 

De nadruk ligt op de periode 1770-1815 en past daarmee in het decor van het monumentale Patriciërshuis. Men krijgt een beeld van het leven van de gegoede burgerij in die periode. In de 18de eeuw vormde het dessert het hoogtepunt van de maaltijd. De heren trokken zich vervolgens terug om van tabak te genieten.

 

Voorafgaand aan de tentoonstelling is er op 20 september om 13.30 uur een korte lezing van glasexpert Anna Laméris, bekend van het Tv-programma “Tussen Kunst en Kitsch”. Zij zal een onlangs door het museum aangeschafte glastoren presenteren, die in geen enkel ander Nederlands museum te zien is. Speciaal voor deze gelegenheid zal de toren gedecoreerd worden met 18de eeuwse desserts.

Cor Crans, voorzitter van de Ned. Federatie voor Pijprokers, zal vervolgens enige topstukken tonen, die het museum voor deze tentoonstelling in bruikleen heeft gekregen.

 

Bruikleengevers zijn verder het Tabakshistorisch Museum Delft, Museum Joure en objecten uit de privé collectie van Boy Hubee

 

Graag nodigen wij u vervolgens uit voor de opening op vrijdag 6 oktober om 16.00 uur. De heer Joseph Estié (ook regelmatig te zien in het hierboven genoemde Tv-programma) zal dan een korte introductie verzorgen. De tentoonstelling wordt daarna officieel geopend door de Wethouder van Cultuur van de gemeente Dordrecht.

 

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zullen 5 lezingen worden georganiseerd. Meer informatie vindt u binnenkort op de website van het museum en de NFP.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laurens Gooshouwer (Dordts Patriciërshuis) en Cor Crans (voorzitter NFP). Wij zouden het zeer op prijs stellen als u zich vooraf zou willen aanmelden.

 

 

Het Dordts Patriciërshuis, museum aan de Maas

Wolwevershaven 9

3311 AV Dordrecht

078-8438746

info@dordtspatriciershuis.nl

Openingstijden woensdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur