x

Tentoonstellingen

Tentoonstelling: Aanwinsten 2017

 

Een museum is niet zo statisch als mensen wel denken. Dat geldt ook voor het Amsterdam Pipe Museum aan de Prinsengracht. Elk jaar vindt de conservator objecten die een welkome aanvulling zijn op de reeds bestaande collectie. Van 1 februari tot 6 mei wordt een selectie van de aanwinsten van het afgelopen jaar tentoongesteld. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen.

Museumaanwinsten zijn nooit te voorspellen, maar vanzelfsprekend afhankelijk van wat er op de markt komt. Contact met gespecialiseerde handelaren is nuttig, want die kunnen gericht spullen aanbieden. Zo heeft het museum bij een Amerikaanse galerie gespecialiseerd in objecten van de Native Americans twee zeldzame Indianenpijpen gekocht. In de VS betalen verzamelaars hiervoor megabedragen en het is zelfs een gunst ze te mogen kopen.

Tussen de aanwinsten van 2017 zien we verder tabakspijpen als kleine kunstwerkjes, gesneden uit meerschuim, een materiaal dat tot 1900 heel populair was voor pijpen. Volks-kunstiger zijn pijpen door rokers gesneden uit verschillende soorten hout, liefst zo hard mogelijk. Met name in landelijke gebieden in Midden-Europa komen we die tegen. Zij zijn enerzijds aandoenlijk primitief, anderzijds ook verbazingwekkend creatief.

Bijzondere vermelding verdient een Chinese pijp, hierbij afgebeeld. Chinese pijpen kernmerken zich door een extreem kleine pijpenkop, diameter van een potlood. Doorgaans is zo’n pijp recht, met een bamboe steel waaraan een metalen kop en mondstuk. De afgebeelde pijp is figuraal en heeft de vorm van een kraanvogel, met de vogelsnavel als mondstuk. De rook gaat door de lange hals en komt voort uit het lichaam. Bovenop de rug van de vogel zit een buisje als de feitelijke pijpenkop.

Het is puur toeval dat de conservator deze pijp tegenkwam. Al slenterend op een antiekbeurs viel zijn oog op de aparte vogel die werd aangeboden door een Parijse handelaar die dacht dat het een beeldje was. Bij nadere inspectie in het museum bleek hoe bijzonder deze pijp is. Het museum heeft een enorme bibliotheek met ruim 4.000 boeken over pijpen en tabak, maar nergens wordt een dergelijke voorwerp afgebeeld. Dat het om een uitzonderlijk zeldzaam stuk gaat is dan wel duidelijk.

Wilt u de Chinese kraanvogel in het echt zien, samen met dertig andere aanwisten van het museum, bezoek dan de tentoonstelling "Aanwinsten 2017" in het Amsterdam Pipe Museum van 1 februari tot en met 6 mei 2018. Het museum is open ma. t/m zat. 12 -18 uur.
Adres: Prinsengracht 488. Zie ook
www.pipemuseum.nl