x

Tentoonstellingen

 

Tentoonstelling: Aanwinsten 2016

 

Het Amsterdam Pipe Museum beheert de grootste particuliere collectie rookpijpen ter wereld. De verzamelaar achter het museum is na ruim 45 jaar nog altijd actief, hij volgt de internationale handel in antiek en etnografica en slaat waar mogelijk zijn slag.

De tentoonstelling met aanwinsten uit het afgelopen jaar is daardoor een ware verrassing, want tevoren kun je nooit zeggen wat hij voor het museum zal vinden. Wel duidelijk te zien aan de tentoonstelling is dat de kwaliteit van de voorwerpen nog altijd omhoog gaat. Dat ligt enerzijds aan de onvermoeibare speurzin van de verzamelaar, waardoor dit jaar niet alleen op Europese veilingen gekocht kon worden, maar ook bij galeries en veilingen in de VS. Anderzijds groeit met de jaren ook de bereidheid hogere bedragen te betalen voor stukken van goede kwaliteit en hoge zeldzaamheid. De tentoonstelling biedt voor nagenoeg alle colletieonderdelen aanvulling. Het oudste voorwerp is een pijpje uit Zacatecas, Mexico daterend in de tweede eeuw. In Centraal Amerika ligt de oorsprong van de tabak en dus ook van de pijp. Ook uit Amerika, maar dan uit de 19de eeuw is een pijp gemaakt door de Sioux-Indianen, die in een rode soapstone een pijp in de vorm van een paardenhoofd hebben gesneden. Een waar topstuk uit de achttiende eeuw is een tabaksdoos van geperst hoorn met de afbeelding Tsaar Peter de Grote te paard. De doos is rond 1720 gemaakt door John Obrissit, een beroemde hoornwerker uit Londen. Zo'n 40 jaar later werd in Dieppe, in Frankrijk de snuifrasp gesneden uit ivoor. De voorstelling van een naakte man met hoorn van overvloed is ongekend verfijnd. Beide zeldzame antiquiteiten werden in de antiekhandel in Parijs gevonden. Om aan te geven dat de collectie werkelijk de wereld omvat moet nog genoemd worden de uitzonderlijke Maori pijp.

De houten pijp is gesneden en gegraveerd, precies zoals de traditionele tatoeages van deze Nieuw-Zeelandse bevolking en daarna ingelegd met stukjes paarlemoer. Ook de zeldzame steatiet pijp uit Zuid-Afrika is zo'n exotisch voorbeeld van wat vroeger een Kafferpijp genoemd werd. Deze inlandse creaties zijn gemaakt in navolging van Europese pijpmodellen, maar dan in lokaal materiaal uitgevoerd.

De tentoonstelling "Aanwinsten 2016" in het Amsterdam Pipe Museum loopt van 2 januari tot en met 12 maart 2017. Het museum is geopend ma. t/m zat. 12 -18 uur. Adres: Prinsengracht 488. Zie ook www.pipemuseum.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het museum:
Benedict Goes, telefoon 06-222.59.636 of email   
info@pipemuseum.nl