x

Zuid-Holland

Zuid-Holland


Delft (ZH): Tabaks Historische Museum Delft.
Het museum is ontstaan uit de particuliere collectie van Louis Bracco Gartner, die gedurende 35 jaar in de breedste zin van het woord, alles op het gebied van tabak heeft verzameld. Beginnend met het verzamelen van kleipijpen is de collectie uitgebreid met een grote collectie kwispedoors en Delfts Blauwe tegels met pijpelogische onderwerpen. Naast etnografische pijpen uit haast alle werelddelen vindt u gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, oude verpakkingen op het gebied van sigaren, sigaretten, snuif-, pruim- en pijptabakken.

Een grote bibliotheek op tabacologisch gebied is voorhanden en kan dienen als naslagwerk voor onderzoeken of publicaties. In de van sigarenzaak tot museum omgebouwde winkel vindt u tevens alles op het gebied van de Delftse tabaksnijverheid zoals de geschiedenis van de oudste sigarenfabriek van Nederland, te weten die van A. Hillen. Geopend na telefonische afspraak, tel. 015–2122411.  www.tabaksmuseum.nl en e-mail: tabaksmuseum@ziggo.nl

Delft (ZH): Historische winkel. Fa. Wilmer, Wijnhaven 10. 

Delft (ZH): Snijraam. Brabantse Turfmarkt 79/81 (nu filiaal ETOS) . Voorheen toebehorend aan C. Schilte en Co., tabak, snuif- en sigarenfabriek en handelend in koffie en thee in het groot en klein en voorstellend een met twee wimpels getooid tweemastschip, zeilend van links naar rechts. Het merk ' 't Scheepje' is verder voorzien van een tabaksvat, tabakskarotten, en een rol tabak met snuifpot.

Delft (ZH): Gevelsteen 'Het Spreeuwennest'.  Papenstraat 7B. Zie hiervoor het SNT-Jaarboek 2004.

Delft (ZH): Voormalige sigarenfabriek Van der Spek. Brabantse Turfmarkt (BJ1893). Doet nu dienst als expositieruimte voor kunstenaars. 

Den Haag (ZH): Glasreclame ‘Muratti’ (1910). Frederik Hendriklaan 152. 

Den Haag (ZH): Historische winkel. G. de Graaff, Heulstraat 27. 

Den Haag (ZH): Voormalige Laurens sigarettenfabriek. Rijswijkseweg 528 (BJ 1921). 

Gouda (ZH): Historische winkel.  Fa. Van Vreumingen, de oudste nog bestaande familietabakszaak van Nederland! Wijdstraat 20, tel. 0182-513217. 

Leiden (ZH): Muurreclame ‘Miss Blanche’ (1936). Hoek Herengracht – de Oude Rijn. 

Leiden (ZH): Uithangbord ‘De Vischer' (circa 1800). Oorspronkelijk vermoedelijk een Leidse tabaksfabriek, Botermarkt nr? 

Rotterdam (ZH): Belastingmuseum prof.dr. Van der Poel (collectie tabaksaccijns). Parklaan 14 –16, tel. 010-301688. 

Rotterdam (ZH): Van Nelle fabriek ‘Het glazen paleis’. Van Nelleweg (BJ 1926-1930) Op UNESCO WERELDERFGOEDLIJST opgenomen. 

Rotterdam-Kralingen (ZH): Snuif- en Specerijenmolens "De Ster" en "De Lelie". Beide molens produceerden van 1803 tot 1962 snuiftabak en specerijen. Achter een van de molens is een oud karottenfabriekje gevestigd om te bezichtigen. In de grootste van de twee molens nl. "De Ster" is een permanente tentoonstelling over de fabricage van snuiftabak te zien. Sinds kort wordt er weer snuiftabak geproduceerd en verkocht. Ook karotten worden er weer gemaakt. Tabak komt van een klein tabaksveldje wat gelegen is bij een van de twee molens.

Adres: Kralingse Zoom, Rotterdam-Kralingen. tel.: 010 - 5216759. Openingstijden: elke tweede zaterdag van de maand van 10.00 - 16.00 uur.  website: www.snuifmolens.nl  e-mail: info@snuifmolens.nl

 

Tinte (ZH): Museum In den halven Maen (oud winkelinterieur). Lodderlandsedijk 56a, tel. 0181-412218

Vlaardingen (ZH): Historische winkel. 'De Zeeman',  Hoogstraat 205, tel. 015-4343885.