x

Utrecht

Provincie Utrecht

 

Amerongen: Tabaksteeltmuseum.
Museum toont de geschiedenis van de tabaksteelt op de Veluwe sinds 1650. Het museum biedt, behalve een beknopt overzicht van de geschiedenis van de tabaksteelt in Utrecht, een groot aantal foto’s en voorwerpen met betrekking tot die teelt. Bovendien zijn er om de woonomstandigheden van de tabaksteler uit te beelden een woonkamer en keuken ut die tijd te zien, benevens een timmerwerkplaats, volledig ingericht met authentiek gereedschap, als voorbeeld van een nevenberoep van de tabaksteler. Tenslotte is in een ander deel van het museum het drogen van de geoogste tabaksbladeren en de verdere behandeling ervan te zien. De sfeer van zo’n droogschuur komt hier bijzonder duidelijk over! Rondom het gebouw kan men in voorjaar en zomer op een demonstratieakkertje , een zogenaamd perk- aanschouwen hoe de tabak op speciaal aangelegde bedden groeide, omgeven door heggen met pronkbonen als windkering. Periodiek worden in het museum ook tentoonstellingen gehouden op het gebied van de Amerongse historie. Deze tentoonstellingen worden georganiseerd door de Heemkundige Stichting Amerongen. Het werk van deze stichting kan men steunen door donateur te worden.

Openingstijden: april t/m oktober, dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Beheerder Tabaksteeltmuseum: J.G. (Jan) Hoogendoorn, tel.: 06-23149114.

Adres: J.G. (Jan) Hoogendoorn, Hazeleger 14, 3958 EM Amerongen;

Website:www.tabaksteeltmuseum.nl  

Amersfoort: Museum Flehite (kleine collectie lokale tabaksteelt).
Westsingel 50, tel. 033-4619987.

Naarden: "Palazzo", Sigarettenfabriek. Commeniuslaan 10, 

jarenlang verkoopkantoor van Reemtsma (BJ 1915).

Utrecht: Diverse muurreclames. “Rookt de merken Grauwtjes, Ted&Tess, Amarato” en “Friesche tabakken Hendrik Taconis”, Oudwijkerveldstraat 12b.

Utrecht: Voormalige sigarenfabriek Ribbius Peletier "De gesloten steen";

Oudegracht 364 (BJ 1908).

Veenendaal: Het Klein Veenloo (collectie lokale tabaksindustrie). Markt 10, tel. 0318-550010.

Veenendaal: Gebr. Van Schuppen’s Sigarenfabriek. Vijftienmorgen 4 (BJ 1937). Eigendom Ritmeester Cigars, tel. 0318-558300.