x

De Sigaar is Koning

Geschiedenis van sigarenfabriek  Albatros – Champ Clark – Lugano Nieuwe Pekela door Aaf Koning.

 

Aaf Koning, een geboren en getogen Pekeler, heeft de geschiedenis opgeschreven van het familiebedrijf sigarenfabriek “Albatros” Fa. R.H. Koning & Zonen opgericht in 1893 door haar opa Reint Harm Koning. Aaf heeft dit boek geschreven om de geschiedenis van de fabriek vast te leggen voor haar kleinkinderen.

Een bijzondere geschiedenis omdat deze duidelijk afwijkt van die van vele andere sigarenfabrieken die ons land rijk geweest is. Het was de enige sigarenfabriek in het hoge noorden met landelijke bekendheid met de bovengenoemde bekende merken.

Het uit de fabriek ontstane mannenkoor “Albatros” treed nog steeds op in binnen -en buitenland en heeft een zeer hoog niveau.

Uniek is ook het feit dat in 1969 de dames in de fabriek werkzaam vier weken in staking gingen om hun eisen, gelijke beloning met hun mannelijke collega’s kracht bij te zetten, geholpen door de in het Noorden bekende stakingsleider en voorman van de CPN Fré Meis. Zij waren daarmee de eerste vrouwen in Nederland die staakten en de actie kreeg landelijke bekendheid.

Het is een vlot geschreven boek geworden met de geschiedenis van het familiebedrijf tegen het licht van de werk- en leefomstandigheden in het Noorden en aangevuld met informatie uit de landelijke sigarenbranche.

Het boek is mede tot stand gekomen door inhoudelijke en financiële bijdrage van de o.a. de Stichting Nederlandse Tabakshistorie

 

Te bestellen bij Profiel Uitgeverij, Postbus 7, 9780 AA Bedum. Tel. 050-3012144, info@profiel.nl ISBN 978 90 5294 584 2  Prijs € 25,95